Udruženje za psihosocijalnu podršku
“Svetionik” Kragujevac

Promene raspoloženja kod žene i podrška

Have Any Question?

Suspendisse volutpat elit nec nisi congue tristique eu at velit urabitur pharetra exnon ullamcorper condimentum.

Ona: “On po ceo dan radi, kada dođe sa posla ili spava ili gleda TV. Stalno je umoran. Nikada nije presvukao dete. Spava u drugoj sobi jer mu smeta kada se dete noću budi. Od kada sam se porodila sve se promenilo.”

On: Kada god dođem sa posla ona je nervozna i očekuje da ja preuzmem brigu o detetu. Ne razume da sam umoran. Lako je njoj kada ne mora na posao. ”

Iako su u savremenoj eri dostpupne informacije i istraživanja koja ukazuju na različite promene koje žene prolaze ne samo pre, za vreme i nakon menstrualnog ciklusa, tako i  pre, za vreme i nakon trudnoće, i dalje se ženi „ne da za pravo“ sve ono sa čim  se susreće. Pored toga što je opšte poznato da se promene u organizmu žene dešavaju, da je to prirodno, da ne podnose sve žene ove periode na isti način, umanjuje se značaj uticaja promena na svakodnevno funkcionisanje žena i umanjuje se značaj osećanja žene u tom kontekstu. Neposredno pre ili ubrzo nakon porođaja može doći do promena / poremećaja raspoloženja majke i takvi poremećaji /promene se manifestuju različitim oblicima i intenzitetima. 

U ovom tekstu akcenat je stavljen na uticaj ovih promena na funkcionisanje žene i položaj nje kao takve u porodici i društvu. Cilj ovog teksta je da utiče na podizanje svesti o promenama raspoloženja kod žena za vreme trudnoće i nakon porođaja i razvijanje empatije za njihove potrebe.

example, category, and, terms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *